Populært sted for barn og ungdom på Tjøme: En aktivitetsfylt høst

Barne- og ungdomshuset på Tjøme samler fort 30-40 barn på en åpen kveld. I høst har det også vært både gatekunst, eplekakebaking og mer til i det gamle bygget i sentrum.

 

IMG_2130

– Jeg blir glad av å jobbe her, jeg gleder meg til å gå på jobb, jeg rett og slett digger å jobbe med barn og ungdom, sier Tiril Tafjord, som har jobbet ved Tjøme barne- og ungdomshus i fem år. Tiril står ofte i kiosken, eller baker kake eller er i kafeen. – Akkurat denne sonen gir nok mange en følelse av noe hjemlig, og en tilhørighet til klubben som noe mer enn «et sted å være». Det er et viktig tilholdssted, mener Janne Lepperød, kultursjef i Tjøme kommune, nå med halv stilling som daglig leder på ungdomshuset.

Mye på programmet

Det er satt inn litt ekstra ressurser for å få et tilbud på ungdomshuset skikkelig opp å gå, og Lepperøds jobb er blant annet å søke midler til ulike arrangementer. Denne høsten har det vært arrangert en rekke aktiviteter som barn og ungdom kan melde seg på, og det har vært gratis. – Høsten startet med «Street art» og workshop med den brasilianske kunstneren Peacetu.  Vi har hatt besøk av bakeglade Elisabeth A. Thorbjørnsen fra «Blå Brygge» som lærte bort kunsten å lage eplekake og Jody Kristiansen lærte oss hvordan vi skulle skjære ut gresskarlykter til Halloween. Jeg får tommel opp når jeg spør barna om ulike aktiviteter er noe vi må fortsette med. De mest produktive klarer å lage flere ting i løpet av en kveld også, smiler Lepperød.

Nå før jul bærer det ut i mørket for å tegne med kull, årets julebad på Scandic Havna Tjøme skal unnagjøres og juleverksted og julegrøt blir det også.

Livsnerve i åpen kveld

– Selve livsnerven på barne- og ungdomshuset er de åpne kveldene, hvor barn og ungdom møtes, spiller ulike spill, tegner, leker og mer. I dag er mange tilbud veldig spesialiserte, og ferdighet i en bestemt aktivitet er ofte avgjørende for deltakelse. Her kreves det verken spesielle ferdigheter eller kunnskaper for å delta, sier Lepperød fornøyd. De åpne kveldene er onsdager og torsdager.

Nytt hus så fort som mulig

– Vi har ikke noe annet, og håper vi får ha dette inntil videre, sier Janne Lepperød om samfunnshuset på Tjøme, som er i dårlig stand. Barne- og ungdomshuset på Tjøme holder til i samfunnshusets lokaler i sentrum, og det har versert planer for å bygge nytt i flere år. Det er imidlertid  fortsatt ikke noe konkret på bordet, og for øyeblikket er kjelleren til bygget stengt av, der det tidligere blant annet var mulighet for øvingslokaler og diskotek. Det er også utfordringer knyttet til inneklima og lukt.

– Vi ser utfordringer i husets plassering nå, for barna løper mot veien og vi må ha en ansatt ute. I «Handlingsplan for kultur, idrett, fysisk aktivitet og friluftsliv 2015 -2017» er det kommet innspill om et aktivitetshus på Haugjordet, med rom for forskjellige aktiviteter for flere aldersgrupper. Barn ønsker jo å løpe, og der er det mange arenaer til å være fri allerede, med skatebanen og mer til, forklarer Janne Lepperød.

Det ønsket deles av flere, blant annet på Facebook-siden «Tjøme i fremtiden». – Her er det politikerne som velger, men vi kan spille inn ønsker. Vi har ikke noe annet nå, og håper vi får ha dette inntil videre. Men vi ønsker nytt hus så fort som mulig, det hadde vært helt suverent, tror kultursjef Janne Lepperød.

Er veldig viktig

– Vi ser behov for et ungdomshus lokalt, sier Kristian Teige. Han er styreleder i klubbstyret på barne- og ungdomshuset på Tjøme. Noe av kjernen her er nemlig at de unge selv er den viktigste motoren og egen deltakelse i styre og stell er selve ideen klubbmodellen bygger på. Teige forteller at bruksarealet til klubben er halvert som følge av at kjelleren er stengt, og det gjør at de ikke kan gjennomføre alle aktiviteter det er ønske om.

– Vi har alltid jobbet for å bygge et nytt ungdomshus. Konklusjonen vår er at vi ønsker det på Haugjordet, der skatebanen også er. Der kan det også være behov for pedagogisk personell, som vi har. Vi har sett på dette i styret, og spilt det inn som et ønske, opplyser Teige.

I forbindelse med kommunereformen, ble det nylig debattert i Aftenposten at det ikke står noe om fritidssatsing for ungdom i stortingsmeldingen fra regjeringen  om hvilke nye oppgaver de nye storkommunene skal ha.

– Hva tenker dere i styret om kommunesammenslåing? – Vi har ikke hatt fokus på det enda. Vi har et sterkt samarbeid med «Huset» på Nøtterøy, i forhold til Ungdommens kulturmønstring, for eksempel. Men vi ser behov for å ha et ungdomshus lokalt. Det er vesentlig at dette skjer lokalt i nærhet til skoler, og det er ikke alle som har mulighet eller råd til å dra inn til Nøtterøy heller, om det hadde vært der, mener Teige.

Norge er det landet i verden med flest kommunale ungdomshus og fritidsklubber. Aktivitetsformer som dem vi finner rundt fritidsklubbene, er den aktivitetsformen som vokser mest blant unge i Europa, i følge en undersøkelse. – Vi ser at dette er veldig viktig, per nå finnes det ingen andre lavterskeltilbud som dette på Tjøme. Det som er skummelt, er at ungdomshus ikke er lovpålagt, så det kan bli lagt ned når som helst. Det  er jo svingninger i bruk, men det vil alltid være behov for et slikt tilbud, tror Teige.

Les saken i Øyene:

http://www.e-pages.dk/oyene/423/article/348488/20/1/render/?token=21c290787308fe7a7199c2870d967972

Janne Lepperød

Kultursjef Tjøme kommune

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *