Populært sted for barn og ungdom på Tjøme: En aktivitetsfylt høst

Barne- og ungdomshuset på Tjøme samler 30-50 barn på en åpen kveld. Det er en positiv utvikling med økt deltagelse og aktiviteter som gatekunst, eplekakebaking og mer til i det gamle bygget i sentrum.

 

IMG_2130

– Jeg blir glad av å jobbe her, jeg gleder meg til å gå på jobb, jeg rett og slett digger å jobbe med barn og ungdom, sier Tiril Tafjord, som har jobbet ved Tjøme barne- og ungdomshus i over 6 år. Tiril står ofte i kiosken, eller baker kake eller er i kafeen. – Akkurat denne sonen gir nok mange en følelse av noe hjemlig, og en tilhørighet til klubben som noe mer enn «et sted å være».

Mye på programmet

Det er en rekke gratis aktiviteter. 2016/2017 har hatt aktiv og bevisst bruk av lokalhistorie, bygging av selvfølelse og sosial kompetanse og friluftsliv. Aktiv sommer har vært et tilbud i godt over 20 år for hundrevis av barn og ungdom. Sommeren 2016 var det 60 aktiviteter over 3 uker med over 150 deltakere på ett eller flere
arrangementer. Ekstra suksess var det å ansette lokal ungdom som aktivitetsledere som var med å planlegge og gjennomførte aktivitetene. Vi drar også på turer og har hatt ulike aktiviteter som «Street art» og workshop med den brasilianske kunstneren Peacet, baking, skjære ut gresskarlykter til Halloween og masse annet. Jeg får tommel opp når jeg spør barna om ulike aktiviteter er noe vi må fortsette med. De mest produktive klarer å lage flere ting i løpet av en kveld også.

juleverksted og julegrøt blir det også.

Livsnerve i åpen kveld

– Selve livsnerven på barne- og ungdomshuset er de åpne kveldene, hvor barn og ungdom møtes, spiller ulike spill, tegner, leker og mer. I dag er mange tilbud veldig spesialiserte, og ferdighet i en bestemt aktivitet er ofte avgjørende for deltakelse. Her kreves det verken spesielle ferdigheter eller kunnskaper for å delta. De åpne kveldene er onsdager og torsdager.

Nytt hus så fort som mulig

– Barne- og ungdomshuset på Tjøme holder til i samfunnshusets lokaler i sentrum. Det er planer om et nytt bygg med et moderne folkebibliotek. Når det blir endringer er det behov for et nytt lokale til fritidsklubbene.

– Vi ser utfordringer i husets plassering nå, for barna løper mot veien og vi må ha en ansatt ute. Det er flere muligheter til andre lokaler. Noen har foreslått nytt bygg et annet sted eller på samme sted. Andre ser for seg å utvikle eksisterende bygninger. Her er det viktig at politikerne og administrasjonen sikrer gode medvirkningsprosesser med barn og ungdom og ser samlet og fremtidsrettet på alle områdene og tilbudene som er i nærmiljøet. Brukerundersøkelser viser at det er svært viktig med et tilbud i nærmiljøet med mulighet for gode innendørs og utendørsaktiviteter.

Er veldig viktig

Norge er det landet i verden med flest kommunale ungdomshus og fritidsklubber. Tjøme har hatt kommunal fritidsklubb siden 1974. Det er svært viktig å ha en slik møteplass i gang/sykkelstativ fra skolen og andre aktivitetsområder.

Janne Lepperød

Kultursjef Tjøme kommune

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *